O stire senzationala pentru iubitorii de arta din Romania si pentru muzica romaneasca din 2009. Conform sitului unei organizatii din Marea Britanie care se ocupa cu probleme legate de drepturile intelectuale ale omului, Open Rights Groupsemnalizeaza ilegalitatile realizate in productiile muzical-artistice din Romania. Ne-a atras atentia titlul “Romanian producers sued for plagiarism”, activistul pe nume Cory Doctorow declarand ca a demarat acest demers in urma unei proiect intiat de o alta organizatie puternica de profil Plagiarism Today.
Conform articolului, in capul listei se afla casele de productie de manele Amma Records, Viper Production, Gong, nume precum Dan Bursuc, Costi Ionita si altii.
Stirea este atat de proaspata incat asteptam reactia presei din Romania dar si reactia producatorilor de manele plagiate.
Cory Doctorow – Activist of Open Rights Group
Articolul este o pacaleala de 1 aprilie si trebuie tratat ca atare.
Pentru cei care se pricep la videoclipuri, Single Ladies - ultimul extras de pe albumul “I Am” a beneficiat de o realizare inovativa. Regizorul, folosindu-se doar de o camera, o lumina si o coregrafie extrem de bine lucrata, a demonstrat ca in vremurile noastre se poate face un videoclip bun si fara efecte speciale.
Astfel, produsul final reprezinta o creatie artistica, o lectie pentru copiii care de la fragede varste doresc sa invete de la cei mai buni. Cel putin, d-soara Arianna – fetita din imagine – a ales un model bun.
Cu speranta ca in cativa ani nu veti mai alege modele de pe Taraf, Critica Muzicala va recomanda s-o urmariti pana la final...
Pe acest blog am sesizat si vom sesiza plagiaturi subtile si grosolane din muzica romaneasca. Acum, sa sesizam ca o manea este plagiat este un pleonasm ipocrit si nu venim cu nimic nou in atitudine.
Nu exista manea originala, toate sunt copiate dupa muzica turceasca, greceasca si cea “occedentala”. Nimic nou pana aici.
Cu toate ca etnia prestatoare de acest gen muzical stie sa manuiasca nativ foarte bine instrumentele, nu se obosesc sa munceasca compunand sau sa copieze subtil anumite portiuni dintr-o piesa, ci pur si simplu iau cu japca toata creatia. Nimic nou pana aici.
Atata timp cat in Romania JAPCA este un act intalnit atat la nivel inalt cat si la nivel subteran, fenomenul de plagiat in muzica este ignorat cu nesimtire de catre toata lumea. Nu avem nici drepturi de autor, nici propietate intelectuala, nimic.
Se fura si se canta ca-n codru.
Noi, prin acest blog intentionam sa combatem nedreptatile din arta si cultura romaneasca, trimitem aceste sesizari unor foruri internationale si garantam ca la un moment dat cineva va reactiona. Mai ales ca acum suntem membri U.E. drepturile proprietatii intelectuale trebuiesc respectate umar la umar cu toata lumea.
Multi din banii care se fac in muzica acum se vor returna inapoi negresit.
A propos de bani, tinem sa multumim celor care sustin munca noastra prin donatiile facute saptamana trecuta. Apreciem suportul dvs.
Revenim la sesizarea noastra din acest post, si semnalam in muzica 2009 furaciunea 100% a lui Nicolae Guta & Play A.J. ( aka Alt Jeg) - Sunt Tare, un plagiat gainaresc dupa piesa Informer din 1993 a artistului Snow. Si ca sa ramanem pe linia infractionala, mentionam ca aceasta piesa care s-a vandut in peste 8 milioane de copii a fost lansata imediat dupa ce artistul canadian a iesit din inchisoare. Dar ca si in maneleala de la noi, ce conteaza mai mult decat banii?
Unii face bani, altii compune.
Bine, kitsch-ul asta de 2 lei (banii, nu artistii) nu este o manea de referinta in cultura de culoare a tarii noastre, chiar lasa impresia de parodie avand ca targhet ciaureii autohtoni desculti si inculti, cu maieuri mulate si nespalate.
In replica, daca tot e de luat o piesa veche la misto, uite ca se poate face si cu jazz.
Insa in jazz, e cu stil, cu instrumente, si live....!
Talharilor!
Publicitate.
Pentru o shaorma la chiosc, o vedeta de manele trebuie sa munceasca : “hop!...hop!”...doar atat...
Datorita problemelor cauzate de acuzatiile de pedofilie la adresa regelui muzicii pop multi l-au vazut arestat, incarcerat, botezat si imbatranit in vreo celula de inchisoare.
Insa nu este vorba de asa ceva, ci de un omagiu adus lui Michael Jackson de catre detinutii unei inchisori din Filipine. Un omagiu adus probabil si comandantului inchisorii care le-a promis ca micsoreaza pedeapsa detinutilor daca acestia demonstreaza o buna purtare prin sustinerea de momente artistice – cultural - educative.
Detinutii, printre care violatori, hoti, talhari si alti smenari, dupa o buna pregatire si repetitii zilnice au reconstituit aproape perfect in curtea penitenciarului coregrafia videoclipului Thriller. Coregrafia acestui hit este o capodopera a tuturor timpurilor si chiar cea mai celebra coregrafie de dans pusa vreodata pe o piesa muzicala. Poate si acest fapt i-a determinat pe fiecare detinut in parte sa participe la aceasta actiune. Dupa cum se vede si in filmul video, si cei 20 dansatori principali, si cei din jur, si cei de la etaj, chiar si “personajul feminin” au pus cu totii umarul si sufletul la creatia artistica.
Bravo baieti! Si fetite...
Aceasta prezentare completeaza stirea ca Michael Jackson revine in 2009 cu un turneu de adio intitulat “ The Time Has Come ”.
Lasand deoparte viata lui personala, nu uitati ca Michael Jackson hraneste o armata de artisti pop de pe mapamond, incepand cu Justin Timbarlake si terminand cu Smiley. Merita respect pentru ca este unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. In muzica, el a scris instructiunile de la sectiunea POP.
Michael Jackson, The King of Pop!
Michael Jackson la inchisoare, thriller si zavoare...
In posturile anterioare mentionam ca muzica romaneasca este in urma cu zeci de ani.
Stefan Banica Jr., dupa prea multe vizionari de vhs-uri cu Shakin’ Stevens, tine muzica romaneasca cu 50 de ani in urma, scuturandu-ne in 2009 imaginea lui Elvis Presley, un rock’n’roll cu perciuni cu tot. Goldies, but oldies...
Nu disperati, iata ca vine si salvarea! Cu pasi mici pentru manelime, insa mari pentru balcanime, evoluam si ne indreptam in sir indian spre culmi nebanuite de arta si estet.
Salvarea noastra sta in Andreea Balan, ex-Andre, care dupa ce servea papa la mare, adica salata greceasca asezata in boluri estivale romanesti, s-a gandit sa contribuie la progresul showbiz-ului romanesc cu un salt de 20 de ani, si anume in 1978 cand s-a realizat prestigiosul film muzical “Grease”.
Uite ca inainte de Pulp Fiction, actorul american John Travolta dansa si canta de mama focului pentru popularitate si impreuna cu Olivia Newton John au creat un muzical capodopera care a marcat generatia de atunci.
Si Andreea noastra ne-a marcat generatia cu:
- versul : “nu mai sunt o fata cuminte”
- versul : “lasa-ma papa la mare”
- cu cealalta andree...
Mentionam cu seriozitate faptul ca Andreea Balan este talentata la dans, o face bine si o apreciem pentru asta. Dar cum muzica cum ramane? Simplu. Putin din Britney, din Aguilera si Shakira, adica iarasi salata. Revenim la salata greceasca Andre? Ce facem? Dansam in cerc?
Sfatul nostru este sa mergi mai mult pe mana lui Keo, compune foarte bine si original. Daca te vezi cu el prin bucatarie transmite-i felicitarile noastre!
Revenim in final la recunostina noastra ca ai ridicat stafeta muzicii romanesti cu 20 de ani. Acum, suntem doar cu 30 de ani in urma.
Multumim Andreea! Felicitari! Te-ai scos din poame!
Baietii astia sunt atat de completi prin ceea ce fac, incat noua nu prea ne mai ramane mare lucru de comentat.
Ideea piesei pleaca de la sloganul unui spot publicitar deja celebru “ E greu sa gasesti un mix bun” realizat de Leo Burnett si apartinand unui producator de cafea.
Ascultati versurile, urmariti clipul video si faceti voi critica muzicala.
Critică muzicală este primul blog de critică muzicală din România. Acest blog conţine articole despre muzică românească şi internaţională, articole despre artişti români şi internaţionali, recenzii albume, biografii artişti şi compozitori, semnalări plagiat şi altele. Nu ezitaţi să participaţi pe blogul nostru cu impresii, comentarii, sugestii, replici, sesizări si criticile voastre. Articolele au caracter de pamflet si trebuiesc tratate ca atare. Subiectele sunt inspirate din amănunte reale si oferim dreptul la replică. Scopul nostru este de a promova arta şi de a combate incultura şi deculturalizarea României. Sloganul nostru este: "Faceţi muzică! Compuneţi!"
A PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-şi însuşi, a copia total sau parţial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creaţii personale; a comite un furt literar, artistic sau ştiinţific. [Pr.: -gi-a] – Din fr. plagier.