duminică, decembrie 21

Daca nu e Hrusca, e Guta


Dupa traditii de sute de ani, dupa copii ce bat la usa, dupa Madrigal, Socaciu, Suciu, dupa ani si ani de colinde, muzica craciunului romanesc este perturbata de partea orientala a tagmei artistice din Romania. Nu este vorba de influenta bizantina a folclorului autohton ci de interferente maneliste "tarafteveliene".

Vine seara de Ajun, facem ultimile pregatiri acasa in familie, din cand in cand trecem prin fata usii si privim dezamagiti prin vizor de ce nu ne vin colindatorii, acei copilasi, ingerasi, nepotei si alti vecinei.

In traditia anilor 2008, colindatorul este un mp3 de 3MB de pe un memory stick, un cd copiat la 1 leu, un file downloadat de pe odc, un folder dintr-un hard plin de praf sau, in ultimul rand un nespalat de pe Taraf.

Stefan Hrusca, acest Fat-Frumos al colindului romanesc, insa nu dupa chip ci dupa faptul ca el canta intr-o luna cat ceilalti in 11 luni, este amenintat cu apusul, sau cum se zice in Canada - sunset.

Gata cu flori dalbe, acum se canta de salbe,
gazde gospodari - acum barosani smenari,
leru-i ler si linu-i lin - acum e cicalaca lupii uai,
o ce veste minunata - acum eu si cu chitara pe spate i-auzi ia,
astazi s-a nascut - acum cine e pe primu' loc...
...etc......Gata! Caput, ca va...basta!
Si apoi, cum iti permiti acum sa iei la misto un colindator c-o nuca, cu-n mar? Tu stii cat costa dedicatia la o basoldeala? Fara numar.

Colinda romaneasca acum si in urmatorii ani?

Daca nu e Hrusca, e Guta.

Critica Muzicala va ureaza:

Un Craciun Fericit
De prost gust ferit!

Stefan Hrusca - Colind



Nicolae & Nicoleta Guta - Trei Crai de la Rasarit


2 comentarii:

Anonim spunea...

...shi Gutza e fain...daca shtii sal ascultzi...cu anima si nu cu...animatzia arogantzei.Iar Hrusca...e un bun..culegator...si dak stii Ce/Sa cautzi...fiecare Popor cu ...colindele lui...unora le place chjitara...altora acordeonul...sau tzambalul...sau flautul...sau frunza...sau clopotzeii...sau pur si Simplu...corzile vocale.

Anonim spunea...

Aho aho de Anu Nou
C-am venit cu un cadou
Am venit cu a mea fiica,
Cu o voce ragusita,
Sa va arate Sefu` mare
cum se face o cantare.
Acu in prag de sarbatori
Fara umar , sa nu mori!
Am lasat maneaua vant
Si-am venit ca sa va cant
Din Holboca-n Beeethleeem
Sus paharu, hai sa bem!
Zi-le pe colinda!