joi, februarie 12

Allez sictir !


   In aceasta seara ploioasa, la restaurant, savurand linistiti cina, ce credeti ca ne poate perturba linistea clipelor?

   In surdina placutului ambient se remarca la un moment dat intro-ul unei piese din 1996 Don’t Let Go al trupei En Vogue.

   Totul cald si suav, pana cand intra o voce masculina, versurile in limba romana, apoi un francez cu alte parole in limba franceza si apoi n-am mai ascultat ca ne dureau urechile.

   Trupa asta monocromatica dupa nume, dupa cort, se numeste Alb Negru, au scos in 2008 o copie dupa piesa americancelor, un plagiat copilaresc si patetic intitulat “Amintiri”.

   Pai tocmai amintirile ne-au facut sa tresarim la auditia furaciunii voastre mai francafonilor. Pe romanasul ala mic chel de recita greu il inteleg, ca e de’al nostru, ciorditor autothton. Insa ala calo de parlea in franceza nu prea e francez ca prea repede s-a acomodat cu ciordeala si n-ar fi mare lucru ca versurile lui sa le fi luat de la MC Solaar, un artist hip-hop francofon al anilor ’90. Nu mai verificam pentru ca nu avem timp sa va acordam atentie necuvenita.

   Deci, plagiatul in Romania este “en vogue”, voi ne credeti urechile blege si facetii pe artistii intr-o tara in care cultura muzicala oscileaza intre alb si negru.

   Allez sictir!

P.S. Cititi replica lui Kamara in comentariile acestui post.

Alb Negru - Amintiri



En Vogue - Don't Let Go


41 de comentarii:

Anonim spunea...

Ma uimesti !!! Parca ai avea o bebleoteca muzicala in cap. Daca n-as sti cat de ocupat esti as zice ca stai tot timpul "geana" pe astia!!
...si totusi..s-au mai abatut baietii pe ici, pe colo...sunt altele 100% de la intro, pana la inflexiuni de voce....

Anonim spunea...

Frate sunteti cretini sau retardati,fie amandoua....nu sunt catareata nici compozitoare,dar am ureche muzicala...cum doamne iarta-ma e asta copiata,macar daca va credeti smecheri faceti-va dracu treaba cum trebuie...sunteti praf...si inca ceva habar nu aveti sa apreciati munca unui om...dupa ce ca au mai ramas putini artisti care muncesc la un album cate un an,se trezesc unii care nu au viata si in loc sa se uite la grupuletul: moga-simplu-alex-anda adam-adreea banica...etc ca asa stau pana maine,se trezesc sa comenteze despre o piesa care nu are nici o legatura....Auziti dragilor daca sunteti asa buni spuneti ce note se repeta,da-ti exact portativul intreg copiat din cealalta melodie...Va dau eu raspunsul NU EXISTA ... macar 4 note identice astea le invetisi in liceau daca ai ceva creier...Va zic eu ce reprezinta articolul vostru: Hai sa facem articole la misto ca asa facem trafic si suntem smecheri...stai dracu in banca ta daca habar n-ai... nu stiti sa apreciati o piesa buna,nu stiti cum sa o comentati, asa ca fiind mult mai usor pt coeficientul celor care nici macar nu au fost in stare sa invete muzica in generala(portativ,note..) gasesc mult mai usor sa scrie un articol de doi bani cu surse de la pasarele,care surpriza: Pasarelele nu vb!!! ... Sfat: REPROFILATI-VA fratilor!!! sau apucati-va sa studiati muzica care s-a predat in genereala ... bafta ca aveti nevoie...Rusinos...probabil nu o sa aveti curajul sa postati acest coment,tinand cont ca am dreptate probabil nu o sa postati acest coment...

Anonim spunea...

Buna seara draga domn. Ma prezint din start pentru ca nu sunt un las, numele meu e Kamara. Sunt "ala mic si negru de respira greu", din trupa aia de nu iti place tie AlbNegru, sunt uluit de aberatile pe care le-ai scris si te pot provoca oricand sa vorbim despre muzica si tot ce tine de ea, "la foc deschis". Nu ca un anonim pe net. Uite, daca tu crezi ca aceasta piesa e furata sau plagiata cum spui tu, vino cu ea intr-o emisiune televizata si eu iti promit solemn ca impreuna cu Andrei colegul meu si Vlad Cretu al treilea semnatar al acestei piese vom veni sa iti demonstram cat de departe esti de adevar.
Imi este teama pentru tine ca dupa o eventuala confruntare, te vei face de ras in asa hal in cat o luna, vei cina doar acasa, nu de alta dar s-ar putea sa fii servit doar cu bulion de rosi in deplasare. Daca suferi de nebagare de seama si cauti nod in papura, eu Kamara te provoc la orice ora din zi sau din noapte la televizor,sa discutam despre aceste 2 piese. In 4 ani de existenta a trupei AlbNegru, esti primul om care ne acuza de asa ceva. Daca aveai o urma de dreptate, si exista o mica asemanare imi faceam fara doar si poate "mea culpa". Dar aceste 2 piese: "Amintiri" - AlbNegru si "Don't let go"-En vogue, nu numai ca nu seamana, nici nu rasar, nu au absolut nimic in comun. Referitor la versuri, partea in Romana e un text scris de Vlad Pop, iar partea in Franceza, facuta de mine, e pura improvizatie, sunt cuvinte pe care le-am rostit acolo pe loc, fara foaie in fata, sunt vorbe venite din suflet pentru fosta mea iubita din Guineea Franceza. Asadar nicio legatura cu mult mai celebrul MC Solaar, pe care il apreciez, insa de la care nu am imprumutat nimic niciodata. Daca ai atata timp la dispozitie sa faci critici ieftine, pe un blog dragutel si atat, cred ca ai timp sa consulti discografia noastra si poate vei constata cu stupoare ca tot ce am facut e original, mai ales versurile atat in romana cat si in franceza. Imi pare rau daca te dezamagim cu ceva, dar se prea poate sa iti dai seama singur ca nu suntem un "ingredient" in oala plagiatului autohton sau de aiurea. Colegul meu Andrei, e un baiat mult prea finut ca sa iti dea replica dupa ce l-ai facut "Ciorditor", eu insa sunt mai din topor si iti urez somn usor, lasa-te de critica muzicala nu e de tine. Desi ai un trafic ce frizeaza cifra O pe acest blog si oricum nu te baga in seama decat familia si prieteni apropiati, mi-am permis sa intru in discutie cu "Maria ta Criticul lu'Peste", pentru in ultima vreme nu am trait sa citesc ceva mai penibil si mai josnic decat "Critica ta muzicala". Sunt profund dezamagit ca netul a ajuns la indemana unor amatori cu pretentii de profesionisti in toate si nimic care isi pierd veacul pe aici si nu fac nimic bun cu viata lor. Pentru ca rusinea ta sa fie cat mai mare, atat cat e si prostia ta, te provoc sa iesi la suprafata si sa comparam aceste piese cu 3 compozitori renumiti, alesi pe spranceana si apoi poti intra din nou in cuibul tau si sa te ascunzi pentru o vreme, caci esti cel mai trist personaj cu care am avut neplacerea sa port o discutie. Astept cu drag sa iti urez "hibernare placuta". Oare vei accepta acest post pe bloguletul tau ieftin? Oare vei avea curajul sa iesi la lumina? Hai ca poate e sansa ta sa fii celebru, pentru in mod cert iti doresti asta.

Ps: Oricum daca nu il publici, vei gasi acest comentariu pe Youtube, langa critica ta subreda si derizorie.

Anonim spunea...

comment kamara pe youtube:

Uite, daca tu crezi ca aceasta piesa e furata sau plagiata cum spui tu, vino cu ea intr-o emisiune televizata si eu iti promit solemn ca impreuna cu Andrei colegul meu si Vlad Cretu al treilea semnatar al acestei piese vom veni sa iti demonstram cat de departe esti de adevar. Imi este teama pentru tine ca dupa o eventuala confruntare, te vei face de ras in asa hal in cat o luna, vei cina doar acasa, nu de alta dar s-ar putea sa fii servit doar cu bulion de rosi in deplasare.

Anonim spunea...

comment ioana pe youtube:

nu stiti sa apreciati o piesa buna,nu stiti cum sa o comentati, asa ca fiind mult mai usor pt coeficientul celor care nici macar nu au fost in stare sa invete muzica in generala(portativ,note..) gasesc mult mai usor sa scrie un articol de doi bani cu surse de la pasarele,care surpriza: Pasarelele nu vb!!! ... Sfat: REPROFILATI-VA fratilor!!! sau apucati-va sa studiati muzica care s-a predat in genereala ... bafta ca aveti nevoie...Rusinos...

Anonim spunea...

comment ioana pe youtube:

se trezesc sa comenteze despre o piesa care nu are nici o legatura....Auziti dragilor daca sunteti asa buni spuneti ce note se repeta,da-ti exact portativul intreg copiat din cealalta melodie...Va dau eu raspunsul NU EXISTA ... macar 4 note identice consecutive,astea le invatati in liceu daca aveti ceva creier...Va zic eu ce reprezinta articolul vostru: "Hai sa facem articole la misto ca asa facem trafic si suntem smecheri"...stai dracu in banca ta daca habar n-ai...

Critică Muzicală spunea...

Replica la replica pentru Kamara.

Sincer, dezgustati de primele 30 secunde ale piesei "voastre" nici nu am mai ascultat-o pana la capat. Insa, ne-ai facut curiosi si i-am acordat 5 minute.

Intr-adevar, ne cerem scuze, am exagerat. Nu numai ca are aceiasi armonie si metrica vocala alocuri, dar colegul tau Andrei mai si falseaza. De solo-ul la chitara ce sa mai spunem, cade ca buca in perete in 2009.

Kamara, daca tu nu auzi asemanarea inseamna ca esti (franc)afon convins.
Sa venim la televiziune? Nu suntem Tarky sa va acuzam si de aventuri sexuale nepotrivite. Vrei circ? Initial, problema se rezolva astfel:

Trimite-ne te rugam armonia muzicala a piesei Amintiri (copy paste) si apoi publicam si noi armonia piesei fetelor de la En Vogue.
Si daca nu sunt identice, fugim in provincie.

Pana atunci, con tout le respect, allez sictir encore!

@ioana : toi aussi!

Anonim spunea...

oops! na! iaca ce faci, maestre...deranjezi! Ba inca rau tare !! Da' nu e chiar de rau ptr. ca e o dovada ca esti citit.
Io' n-am nimic cu baietii de la "Alb si Negru", urechea mea (de porc ,de altfel!) imi spune ca exista ceva-ceva....Dar nu inteleg vehementa autorilor/interpretilor atat timp cat n-au nimic de ascuns. Puteau sa trateze cazul simplu : "da-l in ma-sa, cine mai e si asta sa-l bagam in seama?...". Dar ei, nu-nu: "bai berbecule, io' ti-am zis ca-i popa, tu nu, Batman-Batman..."..deci e o musca pe caciula....

P.S. Ptr. Kamara & Co. : Vi se pare ca e ceva publicitate pe aici? Ca site-ul colcaie de bannere publicitare...sunt vreo doua jos, dar se invart intre ele in caz ca n-ati observat! Credeti ca totul se rezuma la o nevoie paranoica de trafic? Nu exista oare si un pic de pasiune? Mergand pe aceleasi considerente logice sa inteleg ca prestatia voastra e strict pentru bani?????

Anonim spunea...

Noroc ca sunt si oameni priceputi pe lumea asta si rad cu pofta de acuzele tale de gradinita muzicala.

Am avut cateva mici gresi de topica si le-am corectat, ca sa ma intelegi mai bine. Scuza-mi ironia.



Se vede ca nu ai argumente, ci doar acuze. Noi nu avem cu ce sa venim spre tine, tu esti acuzatorul si inca unul foarte nepriceput. Apoi alaturarea noastra cu Tarky este de-a dreptul jenanta. Aici vorbim de muzica nu de ..., Dar se pare ca nu stii sa faci diferenta. Cum bine ma asteptam, nu ai curaj sa iesi la suprafata sa vorbim despre muzica, pentru simplu fapt ca nu te pricepi. La televizor se discuta si lucruri serioase, nu numai show de prost gust. Evident tu esti un "judecator absolut" si tare imi este ca nu stii sa te judeci nici pe tine, macar citesti aberatiile tale in fata oglinzii si daca nu te simti penibil, inseamna ca ai probleme serioase. "Daca arunci cu noroi in cineva, poti sa spui fara greseala ca e murdar". Din aceasta clipa daca nu ai dovezi clare si nu imi arati ca din punct de vedere muzical piesa noastra "Amintiri", e un plagiat dupa "Don't let go" - En vogue, nu imi lasi decat o singura optiune. Sa iti descopar "vizuina", apoi identitatea si in cele din urma sa te dau in judecata pentru calomnie si acuze nefondate si crede-ma, odata ce vei ajunge la racoare, vei cugeta de mai multe ori pana sa mai intri pe net si sa scrii baliverne. Si acolo poate vei avea suficient timp sa mai si citesti o carte, nu doar sa vorbesti aiurea prin padure. Trupa AlbNegru nu a avut parte de scandal niciodata si nu a cautat acest lucru, noi ne cladim cariera muzicala pas cu pas, draga domn. Astept sa publici asemanarea acestor 2 piese si astfel sa demonstrezi plagiatul, altfel "audienta", vorbelor tale se va opri aici.Dar bineinteles ca nu ai cum, nu te pricepi. Sa fii sanatos si fericit in fiecare zi. Si sunt sincer.

PS: Asa pentru cultura ta muzicala, e nevoie de 8 masuri pentru ca o piesa sa fie catalogata drept plagiat, aici nu sunt nic macar "umbre de masuri". Asadar ai o problema, nu stiu cum te vei descurca in situatia de fata. Nu am inventat noi apa calda si sapunul, si desi nu avem decat 8 note muzicale, reusim sa venim in fata publicului cu o muzica originala.

Am avut cateva mici gresi de topica si le-am corectat, ca sa ma intelegi mai bine. Scuza-mi ironia.

Anonim spunea...

dupa mine nu meritai nici macar cele 2 minute pe care ti le-am acordat pentru a citi aberatiile de frustrat esuat. aplauze pentru o incercare patetica de a atrage atentia asupra ta? de la mine nu! n-am nici in clin, nici in maneca cu baietii de la Alb Negru. nu-i cunosc personal astfel incat stai flexat, nu e nimic putred la mijloc. sunt elementul neutru din poveste.
esti jenant dar te inteleg pentru ca te incadrezi in categoria celor care nu sunt destul pana nu sunt si fuduli. destul de palid si sarcasmul tau apropos, astfel incat in loc sa te exprimi cu privire la munca altora, mai exerseaza si poate te ia Guta cu el la urmatorul numar de stand up comedy. sa fii manelist ma intreb, ca tot am ajuns la Guta...?!
huoooo!!! rusinica
PS. si chiar am ascultat de curiozitate En Vogue- Don't let go. si in secunda urmatoare mi-a fost rusine de rusinea ta. get a life!

Anonim spunea...

Cine a scris articolul e afon..eu asa cred...voi?

Anonim spunea...

blogul este mediocru, posturile la fel. daca nu te pricepi nu te baga in ceva.

alb si negru e una din cele mai corecte trupe de la noi....si totusi...la cat de prost esti cum ai reusit sa iti faci blog?

Anonim spunea...

prietene, bati campii. ca sa fac o alegorie, acum incerci sa ne explici ca de fapt albul e negru. mai suntem cativa cu ureche muzicala prin zona. mai specific asa, care note sunt plagiate?

Anonim spunea...

si by the way, data aviatoare inainte de a sublinia ca ai tras concluzii dupa 30 de secunde de ascultat o piesa sa stii de la baba ca iti pierzi si acea farama de credibilitate care ti-a mai ramas printre masele. banuiesc ca oricum e o certitudine pentru unul/una ca tine sa spulbere orice indoiala cand deschide gura/tasteaza in eter. sper sa ramai la fel de barbat/barbata si sa publici si comentariile mele. inchei cu sugiestia de a-ti schimba denumirea din critica muzicala in critica consternala

Anonim spunea...

Hai sa explicam un pic si din punct de vedere muzical,nu doar urechisto-amatoristic.Piesa Amintiri a baietilor de la Alb Negru este contruita pe o inlantuire armonica formata din acordurile Fa # major- Re major- Mi major, care se repeta pe tot parcursul piesei.Este foarte adevarat ca si piesa celor de la En Vouge detine aceeasi inlantuire armonica,insa doar atat.In rest, tot ce tine de orchestratia piesei si mai ales de liniile melodice ale strofelor si refrenului nu au absolut nici o legatura.In plus, difera extraordinar de mult atmosferele pieselor.In piesa Amintiri exista o tema de pian insotita de chitari acustice si pad-uri de atmosfera pe refren,reusind astfel sa creeze o stare de meditatie,pe cand piesa celor de la En Vouge foloseste un sound de trupa, cu toba naturala, cu chitari wah si overdrive,cu cor de voci la refren,reusind sa creeze o altfel de stare,aceea de incisivitate...totul este cantat mult mai in forta.
Aceasta inlantuire armonica de care vorbeam mai sus (Tonica,treapta a 6-a si treapta a 7-a) este foarte rar folosita in piese...daca stau sa ma gandesc nu cred sa mai fi razbatut o alta piesa cu aceasta inlantuire...la nivel mondial..cum a reusit aceasta piesa a celor de la En Vouge...si atunci...este firesc sa se faca imediat astfel de paralele, deoarece alte inlantuiri armonice sunt pur si simplu perimate...sa zicem La minor-Fa major-Do major-Sol major.Exsita poate zeci de mii de piese cu aceasta inlantuire armonica..dar tocmai pentru ca sunt atat de folosite au ajuns sa nu mai atraga atentia absolut deloc nimanui...ori este absolut firesc ca aceasta combinatie armonica sa atraga atentia...pentru ca este foarte rar folosita, si necesita cunostinte despre teoria muzicii...este un pic mai...pretentios,de-asta probabil sare in ochi.
Concluzionand as face o simpla comparatie...doua torturi care au doar acelasi blat,in rest toate celalalte ingrediente sunt diferite.

Anonim spunea...

eu nu ma pricep la muzica.am ascultat melodiile,cu adevarat este acelasi fundal sonor si stilul de cantat cu vocea se aseamana.
am citit si alte articole pe acest blog si cam au dreptate,nu bat campii.
din moment ce v-ati enervat asa inseamna ca va simtiti cu musca pe caciula.

Anonim spunea...

Au sarit astia pe voi.
Bravoooo!

Critică Muzicală spunea...

@Vlad: excelent comentariu. Bravo.

@Kamara:

Nu trebuie sa iei nota cu nota ca sa fie plagiat, e deajuns ca folosesti doar "blatul" cum spune Vlad. Cu originalitatea cum ramane?

Buna si observatia lui x-ulesco: va simtiti cumva cu musca pe caciula?
Restul care au mai comentat sunt din gasca ta de surdo-afoni care te sustin fara sa se priceapa la domeniu.

Am mai semnalat si alte plagiaturi pe acest blog insa tu ai luat strict personal de parca ai avea o cariera de vreo 30 de ani in muzica si ti-am ruinat-o noi.

Noi nu stam in "vizuina", nu folosim nume pentru ca nu dorim celebritate ci doar sa combatem incultura din Romania si sa promovam arta si originalitatea in arta. Ce? Vrei sa venim la OTV sa facem Cirque du Soleil?

Originalitate nu ati avut nici cand ati fost la Eurovision cu inspiratia (nu mai spun plagiat ca poate ai ramas fara XANAX)dupa o melodie finlandeza de manat renii, si asta in colaborare cu Domnul Mister Problema cum l'o mai chema, alt specialist in plagiat dupa muzica lui Bregovici.
Cine se aseamana se aduna.

Sa ne dai in judecata? De ce ? Pentru ca am semnlat ca esti surd si afon? In plus, la "DESPRE BLOG" explicam atitudinea noastra si ni se falfaie de spumele tale.

Liberté, egaliteé, fraternité...:)

"A PLAGIÁ, plagiez, vb. I. Tranz. A-şi însuşi, a copia total sau parţial ideile, operele etc. cuiva, prezentându-le drept creaţii personale; a comite un furt literar, artistic sau ştiinţific. [Pr.: -gi-a] – Din franceza... plagier."

Anonim spunea...

BAI CRITICO, LASA-I SA FACA SI EI UN BAN. COPII...

Anonim spunea...

eu cred ca baietii au inceput filmarile la videoclip si voi le-ati stricat susta...:)

Anonim spunea...

@Kamara si prietenii : 90% din comentatorii postului !!! Incetati, domnilor...astfel e clar ca mica scantei...ce scanteie! doar un pic de fum....se va transforma intr-o valvataie...deranj mare-maRE-MAREEEE ! Cata risipa de energie, draci si cuvinte..si pentru ce?
Poate nu ma pricep io' la muzica, da' "ceva e putred in Damenarca.."...pardon Romanika..:))))
Unde e intalnirea ? la OTV? vin si eu...da' stati s-o anunt si pe soacra-mea ..ca doar ea se uita pe acolo...si poate deviem si ne dam cu parerea si despre Elodia...nici nu stii de unde sare o idee...:)))

Anonim spunea...

Hello! Am auzit si eu asa pur si simplu de acest mic incident uitandu-ma pe Youtube dupa aceasta noua piesa AlbNegru, care imi place. Da sunt inlantuiri asemanatoare pe alocuri, insa cum bine spunea Vlad, aceste 2 piese se aseamana doar la blat, nu si si la crema,decorare sau gust. Asadar nu poate fi vorba de plagiat, nu sunt 8 masuri sunt doar asemanari la nivel armonic. Nu voi repeta ce a spus Vlad mai sus, e singurul care a explicat in teorie muzicala ce incercati voi sa dezbateti pe aici. In limbaj simplu, un tort de ciocolata nu poate fi blatuit(a se intelege plagiat) dupa un tort de vanilie. In cazul de fata, tortul reprezinta inlantuirea armonica, se vede ce nu ati inteles ce a vrut sa spuna Vlad. Sau poate va faceti ca nu intelegeti. Vreti sa iesiti in evidenta cu ceva, pai, v-as sugera sa compuneti voi sau sa dovediti cum v-a rugat Kamara mai sus cu probe si anume sa puneti pe portativ cele 2 piese. Apoi liniile melodice sunt diferite, atmosfera e diferita, interpretarea e diferita, sunt multe piese cu aceasta inlantuire armonica, doar ca nu sunt celebre. E cea mai ciudata comparatie de piese pe care am intalnit-o vreodata. Nu mai luati doar ce va convine voua din cele spuse de Vlad, care pare a fi un specialist. A spus clar ca nu e plagiat. Referitor la comentariul cum ca Solo-ul de chitara e ca o nuca in perete in 2009, o sa incerc sa dau de Rolling Stone, de Metallica, dar mai repede voi vorbi cu Holograf si sa le transmit repede asta, ca poate saraci nu stiu si fac si ei greseala celor de la AlbNegru si ne pomenim cu vreun solo de chitara pe piesele lor si va fi vai si amar de noi. Va fi o drama. Apoi nu cred ca o critica de acest gen poate atinge duo-ul AlbNegru, si oricum nu ai cum sa ruinez o cariera cu o critica, mai ales cu una slaba. E bine sa incerci sa aduci la cunostiinta publicului furtisaguri muzicale. E o initiativa onesta, dar in cazul de fata, ati cam exagerat si ati dat-o in bara rau. Kamara a facut bine ca a raspuns, "pentru ca cel ce tace se acuza singur." E un gest laudabil din partea lui, nu se ascunde si spune pe bune.In concluzie aici nu e vorba de plagiat nici integral, nici partial. "Nu mai cautati elefanti in ocean."

Critică Muzicală spunea...

@Horia :

Multumim si tie pentru coment, pentru obiectivitate.

"Exagerarea" noastra a fost alimentata si de amintirea participarii la Eurovisionul din Finlanda cu acea inspiratie dupa melodia finlaneza si anturajul plagiator din cadrul proiectului Todomondo.

Bineinteles ca, cunoastem demult schema cu cele 8 masuri in plagiat, insa ea reprezinta doar o scara, o delimitare numerica care ajuta la catalogarea inspiratiei sau originalitatii unei melodii de catre forumurile abilitate din domeniu. Dar asta nu e treba urechilor noastre.

"Amintiri" nu reprezinta o piesa de referinta in plagiaturile romanesti, nu este un plagiat evident pentru publicul larg, insa baza este o inspiratie 90% din piesa americana.

Stim, cele 3 acorduri majore ale armoniei nu-ti dau posibilitatea la un nivel pop sa te plimbi prin alte note decat cele auzite in ambele teme vocale, si de aceea urechile percep acelasi sound.

Si in fond, disputele noastre tehnice cantaresc mai putin decat perceptia publicului la auditia produsului muzical. Bine, piesa americana e din '96, publicul de la noi nici nu o mai cunoaste. Se vede si in comentariile de pe youtube ca piesa este acceptata ca o piesa frumoasa de dragoste si felicitari trupei. Frumos.

Imaginati-va rog cele doua piese difuzate la radio mixate una dupa alta. Ascultatorii vor percepe doar schimbarea limbilor din engleza in romana si franceza.

ORIGINALITATEA PRODUSULUI MUZICAL ROMANESC UNDE ESTE?

Apreciem obiectivitatea din comentariile lui Vlad(compozitorul piesei) si Horia insa de ce nu pomeniti nimic de interpretarea alocuri falsa a solistului Andrei?

Ce avem cu solo-ul de chitara? Daca a-ti rasfoi 5 minute articolele acestui blog veti vedea ca apreciem adevarata muzica din toate genurile muzicale, si rock, si pop, si altele.

ESTE GREU SA NE PASTRAM OBIECTIVITATEA IN FATA UNOR ARTISTI A CAROR ATITUDINE IN MUZICA DETERMINA CRITICI SUBIECTIVE.

Cum credeti ca ne permitem sa ne numim blog de critica muzicala si sa judeacam un instrument precum chitara, care are o istorie de sute de ani in fata samplerelor si loop-urilor din studiourile anilor 2000?

Solo-ul de chitara din "Amintiri", repetam, cade ca buca in perete pentru ca: e slab ca interpretare instrumentala, si sound-ul chitarii e depasit pentru 2009.

Avem si critic pozitive pe acest blog si repetam:

SCOPUL NOSTRU ESTE EVOLUTIA SI PROMOVAREA ARTEI, CRESTEREA CALITATII PRODUSELOR MUZICALE SI COMBATEREA KITCHURILOR SI INCULTURII DIN BALCANICA NOASTRA TARA.

FACETI MUZICA. COMPUNETI!!!

Anonim spunea...

Asa e.
Scuze dar chiar si vocal piesa este cantata prost.

Anonim spunea...

Este un blog bun.Tineti-o tot asa!

Anonim spunea...

cred ca are dreptate MM.am inteles ca tocmai au terminat filmarile la clip Amintiri.
eu cred ca baietii s-au folosit de articolul vostru ca sa-si pregateasca lansarea clipului.
publicitate gratuita sau v-au platit articolul?
reclama negativa se poarta in marketingul contemporan.

p.s. piesele se aseamana intradevar.

Anonim spunea...

DOAMNE CE FALS E CANTATA!

SI MAI SI COMENTEAZA...RUSINE!

Critică Muzicală spunea...

Mai rau este ca a folosit si corector de voce. Si tot fals suna...

Critică Muzicală spunea...

Aha.
Deci am avut dreptate.
De asta ati facut spume pe blog. V-a deranjat ca am semnalat plagiatul inaintea lansarii clipului.
Uite ca s-a nimerit coincidenta...

Alinap spunea...

Mie sincer melodia celor de la Alb Negru imi place. Insa, in special la inceput, recunosc ca seamana coplesitor cu 'Don't let go'; si apoi mai are si beatul ala pe fundal. Dar daca Vlad zice ca asta se intampla la majoritatea melodiilor, pe beaturi mai comune, asta inseamna ca totusi nu e plagiat.

Anonim spunea...

ce look penibil are kamara in clip.in filmele americane cu negri din anii '90 era un tot timpul un lache cu aere de mare gangster.cam asa arata si asta.

Anonim spunea...

Dupa cum ati anticipat piesa deja este un esec,n-o baga nimeni in seama.

Anonim spunea...

Ati avut dreptate,e o piesa slaba,n-am auzit-o difuzata nicaieri.

Anonim spunea...

Buna ! foarte interesanta existenta acestui blog de critica muzicala - plagiat chiar ma bucur felicitari ! apropo de piesa celor de la a/n am simtit si eu cateva asemanari cu en vogue macar daca ar fi fost sustinuti de un clip mai interesant , modern e penibil nu cred ca l am vazut difuzat de o televiziune ... in rest traim intr o tara unde nonvalorile sunt valori ...si tot asa

Anonim spunea...

Eu sunt doar o fata care a terminat conservatorul la pedagogie muzicala. Apeland la cunostinele mele muzicale am analizat comparatia voastra intre Alb Negru (pe care nu-i ascult de fel) si negresele din USA. In afara de aceeasi succesiune de acorduri, pe care am mai regasit-o in alte 5 piese... piesele nu se aseamana de nici o culoare. Acest blog subliniaza plagiatul sub o forma absolut nefondata din punct de vedere muzical si acuzatiile aduse la adresa compozitorilor sunt pur si simplu amatoricesti si lipsite de inteligenta. Draga "Critica Muzicala"... u suck big time. In primul si primul rand "cut & paste" ar insemna insusirea unui bun intelectual ( in cazul de fata ) si distrugerea resursei primare pentru a inlatura orice posibila comparatie. Nu credeti ca ar fi inteligent sa schimbati "cut & paste" cu "copy & paste" in cadrul header-ului?

Critică Muzicală spunea...

Citeste fato si comentariile de mai sus.

Critică Muzicală spunea...

Si daca tot ai terminat conservatorul la pedagogie muzicala ar trebui sa-ti fie rusine ca nu ai observat sau poate te faci ca nu auzi interpretarea falsa a solistului(pe pozitiv si chiar corectata...).
Ciudat,din experienta noastra,de obicei conservatoristii sunt foarte deranjati cand o voce falseaza si totusi apare la televizor ca artist.Tu esti exceptia?
In cazul asta suntem curiosi sa vedem care-s alea 5 piese la care ai mai auzit tu armonia din piesa?

p.s. folosim cut si nu copy deoarece la noi cand se fura se fura grosolan, cu toporu'...

Anonim spunea...

Deviezi de la subiect pentru a-ti ascunde neajunsurile muzicale? Daca ai citit cu atentie am scris in postul anterior, intre paranteze, ca nu-i ascult de fel! De ce crezi ca nu-i ascult? Pentru ca nu-i consider destul de buni pentru urechile mele!
Eu ma refeream strict la compozitie si "plagiat-ul" de care-i acuzi. Pentru ca ai gresit in ceea ce priveste plagiatul acum incerci sa te aperi prin sublinierea ne-calitatilor vocale ale astora de culori "opuse"! Jalnic!

"P.S."-ul tau nu se justifica cu nimic in fata argumentelor mele. Nimeni nu a dat in cap la nimeni ca sa fure o piesa. Nu a fost nimeni la Timbaland (pe care tu-l apreciezi, desi acesta "plagiaza" si el cu "nerusinare") sa-i fure piesa din studio si apoi sa-l impuscat ca sa nu se afle ca el a compus-o. Eu in continuare recomand sa schimbi "cut-ul" cu mai potrivitul "copy"!

In mare parte imi place blog-ul tau ca orientare, dar e total neprofesional cum rautatea este evidentiata in detrimentul adevarului. Un blog cladit mai mult pe impresii decat pe argumente puternice cand vine vorba de critica muzicala. Esti exact ca orice om din presa mondena. Cand nu mai ai ce sa scrii... "hai sa ma iau de astia, ca parca seamana cu ceva si oricum nu-mi plac"!

Din pacate, la tine, balanta intre jurnalism si cunostintele muzicale este clar inclinata in stanga! Sper ca intelegi ce vreau sa spun!

Critică Muzicală spunea...

Ai terminat conservatorul si afirmi "...piesele nu se aseamana de nici o culoare"?

Iarta-ne, n-o lua personal, insa ai pierdut ani buni facand conservatorul.

Citeste comentatiile de mai sus, dialogul compozitor-noi si ai sa intelegi punctul nostru de vedere ca o simpla cititoare impartiala nu ca o conservatorista afoana frustrata din motive surde.

Vezi lumea in alb negru, auzi mono si faci Conservatorul de rusine peda goago!

Pentru binele generatiei viitoare, lasa-ne un indiciu ca sa ne ferim copiii de cunostintele tale muzicale. Cu o pedagoaga ca tine mai bine ne dam copiii la fotbal.

Hai, "cut" de aici si "paste" pe Acaaasaaa!

In puii mei...helloooo!(cut&paste de la mondeni...)

p.s. felicitam publicul romanesc si media pt. atentia neacordata acestui megahit si supervideoclip autohton.

Anonim spunea...

Kamara,lasa cantatul ca nu ai nicio treaba cu muzica si prostitueaza-te la Dansez pentru tine...
Esti penibil.

Mircea Vlasceanu spunea...

Stati sa-mi dau si eu cu parerea(dupa doi ani:))

Ma numesc Mircea Vlasceanu si sunt un
compozitor din "underground".Asta ca sa sune bine...de fapt compun dar inca nu a auzit nimeni de mine.Asta nu inseamna ca nu am studiat si nu stiu despre ce vorbesc.Teoria nu are nici o legatura cu inspiratia(din cauza asta suntem necunoscuti eu si multi altii ca mine).Daca m-as apuca si eu sa folosesc "blaturi" de la altii(si s-ar putea sa incep,ca nu se mai poate!)cred ca in scurt timp as ajunge si eu in oala plina de "originalitate" si celebritate a industriei muzicale din Romania.NU o fac INCA pentru ca mai sper ca voi putea sa ies in fata cu ceva numai al meu(adica sa pun mana pe faina,pe zahar,etc si sa fac blatul,NU sa ma duc sa-l iau de la prima cofetarie).
O MICA PRECIZARE:
Nu am luat lectii de psihologie,dar comparatia cu blatul de tort,facuta de ,CULMEA,compozitorul piesei,care v-a aburit un pic cu niste note si acorduri,de care ,oricum ,nu au auzit 90% din cei care au comentat pe aici,inclusiv Ioana(care daca era fata desteapta trimitea ea notele direct,nu se apuca sa "blesteme")...deci sa revenim:comparatia cu blatul este in detrimentul celui care a folosit-o pentru ca..daca in lumea prajiturilor asa ceva se accepta fara probleme...ei bine,in arta,in creatie nu prea se accepta asa ceva pentru simplul motiv ca nu se mai cheama creatie,iar argumentele le scriu mai jos:
1. Ca sa ramanem un pic in gastronomie:
Daca ieri am gatit sarmale,asta nu inseamna ca eu le-am creat(inventat).Si ca sa fac si legatura:daca veniti la mine si mancati sarmale o sa ma laudati ca sunt bune si o sa le savurati.. dar daca eu va spun ca EU le-am inventat si ca nu s-au mai facut sarmale pana la mine, o sa va enervati si nu o sa mai conteze pentru voi ca sarmalele facute de mine au fost bune(asta apropo de cei care tot "o dau" ca piesa "Amintiri" e buna.Da !E buna!SI?Nu e creatie!E VARIATIE PE ACEEASI TEMA!cred ca domnisoara de la conservator stie ce inseamna asta)
2.la punctul asta o sa ma inteleaga bine cei care au incercat sa compuna muzica....
In procesul de creatie,daca ai reusit sa faci armonia(BLATUL), e AL DRACULUI DE USOR(comparativ cu lucrul de la ZERO)sa o completezi cu liniile melodice necesare ce completeaza(orneaza)melodia.Daca nu ai inspiratie,tot ce trebuie sa faci este sa urmezi cateva reguli elementare din teoria muzicala(BUZZ!domnisoara de la conservator)si liniile respective iau nastere aproape "magic".
Mai pe intelesul tuturor: daca "blatul" este format din CELE TREI ACORDURI :FA#major;RE major;MI major aceste acorduri sunt formate fiecare din TREI NOTE,deci.... in total NOUA(9)note(FA#,LA#,DO#,MI,SOL#,SI,RE,FA#,LA.).Bine...FA#se repeta,dar nu asta e important acum....
Daca ne jucam cu aceste 9 note la intamplare o sa ne iasa zeci de linii melodice care se potrivesc pe "blatul" respectiv.Ganditi-va ce simplu este,dragii mei,daca ai "blatul" cumparat deja.Cam asta ar fi si toata "inspiratia".
Bineinteles ,trebuie sa ai ureche si inspiratie ca sa alegi combinatia de note care va face melodia un hit(desi placute la ureche sunt aproape toate combinatiile nascute din joaca aia,depinde de ce vrei sa exprimi cu melodia respectiva)
Deci...parerea mea...HIC!este ca melodia "Amintiri"este o VARIATIE PE ACEEASI TEMA",in cazul nostru tema fiind lansata de "EN VOGUE" acum multi ani.
O variatie nefericita,,din pacate pentru A/N.Timpul a dovedit-o,nu as fi auzit de melodia asta daca nu citeam din intamplare aici...