luni, iulie 13

Adevarul despre fals.

Exista o obsesie generala prosteasca la majoritatea artistilor si ascultatorilor de muzica. Ea suna asa:

Ai falsat! Huuuuooooooooo!

Ideea este ca una-i sa mugi ca vaca-n calduri la fiecare insamantare asistata, si alta este sa-ti scape vocea odata la 20 de reprezentatii live.

Asa cum la diferente de temperatura instrumentele se dezacordeaza, asa cum se rup corzile la unele instrumente, asa si vocea joaca feste uneori. De ce? Simplu. Vocea este umana si este reprodusa de un organ anatomic uman: corzile vocale (vezi foto). Ati vazut vreodata pe Discovery un documentar despre corzile vocale? Stiti cumva de cate ori vibreaza o coarda vocala pentru a emite un sunet? Va ganditi?

A propos, stiati ca daca fredonati o melodie in gand, corzile vocale vibreaza ca si cum ar canta? Interesant nu?

Atunci cand ascultam un artist ar fi bine sa stim aceste lucruri si sa-i respectam talentul si efortul de a emite armonios sunete, in conditii prielnice sau neprielnice de reprezentatie live.(Am postat mai jos exemple video cu Celine si Aguilera).

Nu stati ca sacalii si asteptati nota falsa. Uneori nota falsa trece pe langa voi fara s-o auziti, afonilor, surzilor!

Imperfectiunea este umana si asta ne diferentiaza de zei.

Avem o veste proasta pentru idolatri. Multi dintre solistii care canta “perfect” live folosesc corectoare de ton in reprezentatii live. Acestea sunt dispozitive tehnice care corecteaza in timp real frecventa emisa de interpret reproducand-o “perfect”. Aceste sisteme sunt folosite la nivel inalt de artisti megaconsacrati, nu de alta dar industria muzicala fredoneaza milioane de dolari, nu?

De corecturile vocilor cu autotunere gen Antares in studiourile de inregistrari nu mai discutam ca deja este un subiect depasit pentru cunoscatori.

Noi recomandam solistii interpreti care au o zi cu voce buna intr-o reprezentatie live, sa falseze intentionat macar o perceptibila nona, numai ca sa facem diferenta intre tehnologie si uman.

Preferam imperfectiunea falsului in pofida falsului perfect!

8 comentarii:

N. spunea...

Fenomenal articol!Bravo!

ALINA S. spunea...

NU MI-AM IMAGINAT CA CELINE DION POATE FALSA ASA.IATA CA SE INTAMPLA SI LA CASE MAI MARI...

Anonim spunea...

chestia aia din foto se aseamana cu ...in fine...

x-ulesco spunea...

Deci asa arata Celine Dion.... :)))))))
N-oi fi io' mare espert in ale muzicii dar, dupa cum subliniai in "body" exista momente in care artistiilor ori nu le prieste atmosfera: prea frig, prea cald, prea umed, etc ori pur si simplu ignora ca tre' sa-si incalzeasca un pic vocea inainte de a presta - lucru ignorat de multi (mai degraba si-l incalzesc cu o cinzeaca!). Si se trezesc ca vocea ii tradeaza atunci cand le e lumea mai draga. Iar inflexiunile de pe parcursul melodiei tind sa devin niste improvizatii vocale (Aquilera) care se abat de la tema liniei melodice originale.
Sunt milioane de voci care canta pe lumea asta, dar voci live, fara sa falseze macar o data, cred ca e utopie. Oricata scoala si studiu ai avea! Sunt momente in care-ti fug pur si simplu ochii pe un decolteu mai generos din primele randuri, un moment de deconcentrare si...gata! te-ai ales cu o juma' de semiton! Ba mai uiti si vorbele... Mie asa mi s-a intamplat..... :))))))))))

Anonim spunea...

corect! articol bun . numai ca ati omis o treaba ,monitorizarea. daca nu ai monitorizare buna pe scena e aproape imposibil sa canti live fara sa falsezi ....sau daca e scena foarte mare sa canti pe rimt chiar ...

SOLISTII spunea...

MULTUMIM!

Anonim spunea...

Inregistrarea cu celine e veche si a disparut de pe youtube cam 1 an. E posibil sa dispara iar...

Anonim spunea...

Nu te lega de Celinica mea că fac scandal monstru!
:)