miercuri, mai 19

România are primul artist superstar!


Unii artiştii români cu pretenţii exacerbate de recunoaştere mondială, au o frustrare pentru faptul că nu au success internaţional, scuza cea mai des folosită fiind că sunt români...

Fals! Dacă eşti un talent autentic, munceşti asiduu, lupţi şi treci de toate barierele, ajungi astfel să te impui pe plan mondial şi să fii recunoscut de cei care ştiu sa aprecieze şi sa promoveze valori reale.

La televiziunile de la noi a fost o ştire trecătoare de un minut şi câteva secunde precum că una din România a câştigat nu’ş’ce premiu prin Anglia.

Dragi redactori de emisiuni tv, conform recunoaşterii mondiale, România are un SUPERSTAR!!! Nu o spun eu ci cei de afară. Voi trataţi un moment artistic istoric pentru ţara noastră ca pe o ştire de umplutură în cadrul unui calup de banalităţi mondene.

La magazinele de muzică din străinatate, eu am văzut la raionul “International Artists” CD-ul sopranei Angela Gheorghiu, nicidecum caseta umflatei paralelipipedice (şi după voce, şi după forma) Carmen Şerban - căreia îi acordaţi (contracost) în emisiunile voastre mult mai mult un minut şi câteva secunde, să zicem o mânaţi cam o dată la două săptămâni plus un Revelion pe an...

Închei însă postul cu deliciul unui paradox superb. România - ţară burduşită de manelişti afoni nespălaţi care zburdă ca nişte testicule inflamate în găleata culturii nostre - are în străinatate o imagine frumoasă printr-o reprezentată a muzicii CLASICE, soprana Angela Gheorghiu.

În plus, săptămâna trecută am avut un concert rock AC/DC care a scos 60.000 de oameni în stradă!

Parafrazez incultura noastră strigănd: Să moară duşmanii! Se ştie!!!...

“Opera Superstar Angela Gheorghiu wins second Classical BRIT after 10 Years

In a category that pitted three previous winners against each other, Angela Gheorghiu was crowned the winner gaining her second Classical BRIT Award. The Romanian opera superstar Angela Gheorghiu last won the award ten years ago in 2001. She saw off tough competition from Anna Netrebko and Marin Alsop.”

(sursa: www.classicalbrits.co.uk)

15 comentarii:

x-ulesco spunea...

Dah' ce-are mo' Carmenutza noastra? Ca de ce te iei de ea, pupa-t-ash frantuzoaica! Ca ce daca e patrata? Ce i-ai dat matali de mancare? Matali nu stii ca ea are un avantaj fata de altele: are suprafata erotica mai mare?

Doar stii bine ca 2-5% din oameni se mai duc dupa muzica clasica pentru ca le place si inca pe-atatia din snobism sau la pachet cu consoarta impotriva vointei lor!
Fa un sondaj incognito pe strada si o sa constati cu stupoare ca 5% au auzit de Angela Gheorghiu, iar restul numai de gutza de maimuta.
Asteptam sa mai descoperi si alte vedete "pe-acolo" ;)

Critică Muzicală spunea...

Cu rând...

Anonim spunea...

bravo

Anonim spunea...

Scoala romaneasca de muzica (in ciuda conditiilor vitrege) este una din cele mai bune din Europa si de ce nu, din Lume - si nu, nu ma refer aici la Marius Moga,Costi Ionita,Smiley sau mai stiu eu care. La nivel de solisti de opera pe langa varful de lance numit Angela Gheorghiu ar mai fi Leontina Vaduva (sora lui Ionut Dolanescu) , Mariana Nicolesco sau felicia Filip daca ar fi sa-mi amintesc cateva. La nivel de compozitori lasandu-l la o parte pe George Enescu pe care-l stie (mai) multa lume, scoala romaneasca de compozitie este foarte bine cotata prin compozitori ca Stefan Niculescu, Anatol Vieru,Dan Dediu (rectorul Conservatorului)Aurel Stroe,Tiberiu Olah,Myriam Marbe,Cornel Taranu,Octavian Nemescu . Avem instrumentisti de talie mondiala ! ! ! Valentin Gherghiu,Dan Grigore,Alexandru Tomescu,Alexander Balanescu. ASTA este traditia muzicala romaneasca nu NON-VALORILE ce infesteaza tv,radio si presa (si ea la randul ei plina de non-valori). "Compozitori" ca Adrian Sana habar n-au sa scrie armura unei tonalitati si ei au pretentii sa fie tratati in mod egal cu oameni care isi pierd o viata intreaga scriind cu creionul partituri. "Interpreti" ca Anna Lesko care nu fac altceva decat sa-si miste partile mai "studiate" se pretind soliste punandu-se pe acelasi nivel cu o artista cum este Angela Gheorghiu, cand ea nu stie ce inseamna interpretarea unui cuvant, dictie etc. "Instrumentisti" precum baieteii aia cu clape m-audio se simt extraordinar de "jmecheri" sau cool sau cum vreti voi crezand ca asa se face muzica. Casele de discuri si presa au o IMENSA vina pentru laturile astea pline de viermi in care ne scaldam pentru ca :
1. au permis non-valorii sa existe
2. au incurajat-o.

Nu trebuie sa se uite faptul ca publicul este ca un nou nascut, serveste ceea ce i se da, nu stie sa discearna (totdeaun) ce e bine si ce e rau.
Sunt optimist si spun ca inca mai avem sanse de redresare.
Cu respect,
Un muzician in devenire

PS: va rog nu raspundeti cu fraze de genul : "pai da, dar acum nu toti pot face muzica clasica" - e adevarat, dar experienta de (sute de ani) pana acum a dovedit faptul ca muzicienii care au o baza clasica sunt mult mai avantajati.

Anonim spunea...

Si ce?Vrei sa facem foame ca tine?

Critică Muzicală spunea...

@muzician in devenire

Ca si tine, si eu sunt un optimist in redresarea culturii romanesti, altfel nu as avea aces blog...

Multumesc pentru idei si mult succes in cariera de muzician!

Tocmai gandirea ta face diferenta dintre un muzician si un muzicant...

Anonim spunea...

Anonnim esti, anonim vei ramane atat in viata cat si dup-aia daca te gandesti numai la cum sa eviti "facutul foamei" - melodiile astea de consum (Dan Dediu le spune viermi de urechi) azi le canta toata lumea, maine nimeni nu le mai stie, asta numesti tu muzica ? succes la "hit-uri" de-o zi atunci . Un proverb latinesc spune asa : Vita Brevis, Ars LONGA. Si sa stii ca daca inveti muzica nu inseamna automat ca faci foame.
@Admin multumesc pentru urari, succes si tie. Daca doresti iti mai pot da anumite idei.
cu respect,
M.I.D.

Critică Muzicală spunea...

Oricand esti binevenit sa te exprimi pe acest blog.

Anonim spunea...

Muzica are 8 note si sintem liberi sa cintam ce vrem.Ramii tu cu muzica ta,noi cu muzica noastra.

Anonim spunea...

Dacă aş avea ruşine în locul m-aş opri din făcut comentarii. Eşti la fel de "cultivat" din punct de vedere muzical precum este Anda Adam. Te vei întreba de ce ? Ei bine ea este prima fiinţă care a afirmat faptul că muzica are 7 note, deci am greşit eşti un pic mai emancipat decât ea, ai descoperit a 8 notă, care e de fapt dublajul celei dintâi. Dragă Anonimule, muzica, după cum bine se vede că n-ai habar, în sistemul egal temperat are, ÎN CADRUL UNEI OCTAVE, 12 sunete. Credeai că "diejii nu se pune" ? Nu-ţi trebuie şcoală specială de muzică să ştii lucrurile astea, în mod normal le înveţi în orice şcoală în care se predă muzica. Probabil tu te încadrezi în rândul celor despre care se spune că "nu i-a plăcut cartea şi din cauza asta s-a apucat de muzică" şi din cauza cărora noi, cei care învăţăm cât trăim muzică şi tot ceea ce implică ea (matematică,fizică,filosofie,istorie,astronomie etc) suntem băgaţi în aceeaşi oală. Ţi-aş recomanda să mai laşi din când în când eşantioanele (samples-urile pentru tine) de la vengeance, logic pro, Mac-ul şi eventual UAD/Waves şi să mai pui mâna pe-o carte de muzică de clasa a 3-4 pentru a-ţi reîmprospăta şi îmbogăţi vasta cultură muzicală. Dacă vrei şi poţi trece peste orgolii de doi lei, eu te pot îndruma în descoperirea unor noi muzici. VOI sunteţi cancerul muzicii, aşa zise, româneşti (de fapt nu e nici un gram de muzică românească pentru că aţi ajuns să furaţi atât de bine de la producătorii occidentali încât aţi început să-i întreceţi şi să înceapă şi ei să vă fure).Cine sunteţi VOI compozitoraşii ăştia de carton ? Sunteţi majoritatea celor care aveţi piese în "hevi roteişăn" la radiourile de consum )One FM,Vibe FM,Kiss FM,Radio ZU,Radio 21 etc) , voi cei care strigaţi, indignaţi, că nu vi se dau drepturile de la UCMR-ADA, că fură dinozaurii muzicii româneşti. Ceea ce e adevărat pentru că, vrem nu vrem, jigodii sunt peste tot, inclusiv în UCMR. DAR, mi se pare cea mai mare nesimţire muzicală să vă strângeţi totţi pe-un blog şi să susţineţi că voi cinstiţii sunteţi furaţi de Moculescu, Tudor, Şuteu, Iorgulescu şi care-o mai fii pe-acolo . Eu vă cred când spuneţi că vă fură şi când îi acuzaţi şi că o parte din ei la rândul lor pe vremea cealaltă aveau numai piese de partid şi conducător, însă nu erau atât de slab pregătiţi din punct de vedere muzical precum sunteţi voi. La voi muzica se rezumă la un pc (pardon MAC, că şi aici snobismul...) nişte procesoare externe (sau, de ce nu, pluginuri) şi niste instrumente reale sau virtuale, care la rândul lor pot fi înlocuite cu eşantioane (sample-uri) fie ele din alte piese, fie din pachete luate de pe torrente.
@Admin, mi-aş dori foarte mult să citească aceste comentarii cât mai mulţi oameni şi să încerce să înţeleagă problemele mari care există la acest nivel.
Şi mi-aş mai dori să citească unul din compozitoraşii din elita muzicii ăsteia "româneşti" , ăştia de se laudă cu succes peste tot afară, care nu se exprimă corect în limba română şi se fac de tot râsul când îşi "interpretează capodoperele" atât în engleză (că asta e ultima "fiţă" , nu?) cât şi în română.
Cu respect,
M.I.D.

PS: Admin, ei sunt adevărata problemă a muzicii româneşti. Despre manele ştie toată lumea că sunt în zona subculturii. Nimeni însă nu ia atitudine cu privire la distinţii ANONIMI ultracunoscuţi !

Anonim spunea...

Vorba lunga,saracia omului.
Ce salar ai la filarmonica?

Radu M. spunea...

V-ati incins?
Interesant dialog.Imi place.

Anonim spunea...

Nu sunt în nici o filarmonică
M.I.D.

Anonim spunea...

Sunt situaţii când "vorba lungă" este necesară.
Cu respect,

Critică Muzicală spunea...

@anonim.
Invingator la puncte: M.I.D.