miercuri, februarie 24

Circuitul muzicii în natură

Un bun amic junior mi-a trimis următorul link pentru a da cu parerea:

“ Doua comori muzicale

Am descoperit recent doua comori ascunse. Mai aparte. Doua melodii. Ineditul vine aici. Cu urechea mea muzicala, pe care sper ca o am, am descoperit in aceste piese influente romanesti. Nu ar fi pana aici nimic spectaculos daca n-ar veni de la un artist si de la o trupa care nu prea au (aparent) nici o legatura cu Romania.

Prima piesa vine de foarte departe. Nici nu ma asteptam s-o gasesc la Benny Goodman. Ascultati melodia de mai jos, “Bei mir mist du schon”. Incepand cu minutul 5:10 veti avea o surpriza.



Melodia avand titlu german, putem presupune ca a fost influentata de vreun emigrant neamt de pe la noi, plecat in cautarea muzei pe alte continente. Sau putem merge mai departe cu presupunerile. Cine stie ce istorie interesanta va fi avand si melodia aceasta?

A doua piesa vine de mai aproape, dar este tot suprinzatoare: The Who, “Baba O’Riley”. incepand de la minutul 4:10 incepe “balciul romanesc”.



Ce parere aveti? Aud eu voci sau aceste doua piese au influente romanesti?

Doua comori ascunse unde nici chiar eu nu ma asteptam.

Mai stiti si alte melodii de acest gen? ”

Sursa: www.giosan.ro


Iată conexiunile Criticii Muzicale :


“Bei mir mist du schon” este un cântec popular de origine idiş care tradus înseamnă: “Mie îmi eşti dragă”. Idiş este un dialect de origine ebraică, aramaică si slavică. Aceste origini se regăsesc şi în acustica pasajului de la minutul 5:10 cunoscându-se faptul că folclorul românesc are astfel de influenţe.


Titlul “Baba O’Riley” este derivat din combinarea influenţelor filozofice şi muzicale ale cântecului, anume misticul indian Meher Baba şi compozitorul american Terry Riley. Riley a călătorit mult în India iar cel mai influent profesor de muzică i-a fost folcloristul indian Pandit Pran Nath. Astfel, pasajul de la minutul 4:10 sună mai mult indian decât româneşte. Însă, folclorul românesc are influente nemărginite…


Am mentionat într-un articol anterior că Strabon a afirmat ca: „Muzica întreagă, privită ca melodie, cât şi ca ritm şi cuprinzând (în noţiunea ei) şi instrumentele, e socotită ca fiind de origine tracă şi asiatică…”.


Într-un interviu, Santana a afirmat că originea muzicii latine este în Africa...


De-a lungul istoriei, odată cu migraţia popoarelor, a circulat şi muzica lor, sunete sau grupuri de sunete s-au contopit cu creaţiile autohtone rezultând noi creaţii care la rândul lor au circulat spre alte destinaţii.


Îl putem denumi circuitul muzicii în natură…

3 comentarii:

Ovi spunea...

Ooo...Sa traiti Domnule Academician...

x-ulesco spunea...

Idish, indian ?? nu mi-ar fi trecut prin minte..poate ai dreptate! Asta inseamna ca sunt aproape...nationalist, nu ? :))))

Critică Muzicală spunea...

Suna romaneste dar am explicat influentele...
Legat de identitatea ta nationala, ramane ca in Identity Card...